schuifpui onderhoud

Onderhoud schuifpui

Een schuifpui heeft niet veel onderhoud nodig. Het is echter verstandig om circa twee keer per jaar onderhoud te plegen om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk van de schuifpui kan genieten. Een veel voorkomend probleem is dat de schuifpui na verloop van tijd zwaar schuift. U leest hier hoe u dit zelf oplost door onder andere de wielen te smeren. Loopt uw pui stroef en zoekt u een vakman die dit voor u kan oplossen? Wij zijn een netwerk van bedrijven die dagelijks onderhoud plegen aan schuifpuien. Wanneer u het offerteformulier invult ontvangt u gratis en vrijblijvend meerdere offertes. U vergelijkt hiervan de prijzen en voorwaarden waarna u zelf kiest welke vakman bij u langskomt. Voordat u het weet loopt uw schuifpui weer soepel.

Materiaal van schuifpui

De meeste schuifpuien bestaan uit hout, kunststof of aluminium. Kunststof is erg stevig, het gaat lang mee, het heeft een hoge isolatiewaarde en er is weinig onderhoud nodig. Een reparatie is echter lastig en u geeft dit materiaal niet eenvoudig een andere kleur. Hout is authentiek en u schildert het eenvoudig over. Hout isoleert goed en een beschadiging is gauw verholpen. Hout heeft echter veel onderhoud nodig. Het meest moderne materiaal is aluminium. Het is erg stevig, brandwerend en duurzaam, onderhoud is weinig nodig en omdat aluminium licht is schuift de deur helemaal niet zwaar. Aluminium is echter redelijk prijzig, het isoleert minder en een beschadiging is lastig te herstellen.

Schuifpui schuift zwaar: vuil

Indien uw schuifpui zwaar schuift dan is vuil tussen de rail in de meeste gevallen de boosdoener. Het is onvermijdelijk dat er viezigheid in de rail terechtkomt, uw schuifpui bevindt zicht immers op grondniveau. Regelmatig schoonmaken voorkomt dat de schuifpui stroef loopt. Wilt u de rail schoonmaken? Dit is heel makkelijk. Met behulp van een stofzuiger verwijdert u het meeste vuil. Wilt u de pui grondig schoonmaken? Haal deze er even uit en maak de wielen en de rail schoon. De rail moet tijdens het schoonmaken droog blijven. Deze smeren of inspuiten is daarom geen goed idee. Wanneer u onderhoud pleegt is het smeren van het slot wel verstandig.

Schuifpui loopt stroef: versleten wieltjes

Schuift de schuifpui nadat u deze hebt schoongemaakt nog steeds zwaar? Het is verstandig om de wielen te smeren. Opent de pui nog steeds lastig? Ondanks regelmatig onderhoud is het denkbaar dat de wieltjes versleten zijn. Om ervoor te zorgen dat de schuifpui niet meer stroef loopt moet u de wielen vervangen. Het is eventueel een mogelijkheid om dit zelf te doen. De wielen bestelt u bij de leverancier van de schuifpui. Het is verstandig om het vervangen van de wielen in ieder geval met twee personen te doen vanwege het gewicht van de pui. Het verwisselen is helaas geen eenvoudige klus. Indien u weinig kluservaring hebt dan is het verstandig om hiervoor een vakman in te huren.Rubbers

Onderhoud aan de wielen is belangrijk maar houd tevens rekening met de rubbers. Wanneer een schuifdeur al wat ouder is dan is het mogelijk dat een rubber losraakt. Dit gebeurt vooral in de hoekjes. Dit is gelukkig eenvoudig te verhelpen. Allereerst gaat u het rubber en het materiaal eromheen schoonmaken met een milde zeep. Spoel dit goed na met water om alle zeepresten weg te halen. Geeft het rubber af nadat u deze hebt schoongemaakt? Dit is heel normaal! Indien het rubber kleverig of week wordt dan hebt u het verkeerde schoonmaakmiddel gebruikt. Is alles schoon en vetvrij? Dan kunt u een druppeltje secondelijm op het rubber smeren en deze vervolgens vastplakken.

Ontwateringsopeningen

Ontwateringsopeningen bevinden zich veelal aan de onderkant van een pui. Een ontwateringsopening zorgt ervoor dat water dat in de schuifpui terechtkomt weg kan lopen. Ook hierbij is regelmatig onderhoud verstandig. Viezigheid kan er namelijk voor zorgen dat een ontwateringsopening verstopt raakt. U zult dit dus regelmatig moeten schoonmaken. Als u de viezigheid laat zitten kan het water niet wegstromen waardoor het in de deur gaat zitten. Het schoonmaken van een ontwateringsopening is heel eenvoudig. Allereerst haalt u vuil weg met behulp van dun ijzerdraad. Als u het meeste vuil hebt weggehaald dan spoelt u de opening nog even goed na met water.

Glas

Schuifpuien bestaan voor het grootste deel uit glas. Het glas heeft zelf weinig onderhoud nodig. Af en toe de glazen wassen is geen slecht idee. Wanneer u het glas een aantal keer per jaar wast dan geeft dit een mooie en nette uitstraling. Het verhoogt de levensduur van het glas echter niet. Als u regelmatig wast dan verwijdert u zand en viezigheid. Hierdoor is de kans op krassen wel kleiner. Bij bepaalde weersomstandigheden is het mogelijk dat er condens op de beglazing ontstaat. Dit is vooral het geval bij hoogrendementsglas. Dit is geen probleem en heel normaal bij goed isolerende beglazing.

Beslag

Door vocht, viezigheid of regen is het mogelijk dat glimmend beslag dof wordt. Dit kan geen kwaad, maar het staat enigszins onverzorgd. Wilt u dat het beslag weer glanst? U kunt speciale schoonmaakmiddelen die hiervoor geschikt zijn op het beslag smeren. Indien u vervolgens goed poetst dan glimt het beslag weer voordat u het weet. Dit is echter geen blijvende oplossing. Een andere optie is het aanbrengen van een transparante lak. Dit zorgt ervoor dat vuil en vocht geen kans hebben om op het metaal in te werken. Op messing kan een blauw/groenige laag ontstaan. Om deze laag te verwijderen kunt u zeep of een speciale verwijderaar op het beslag smeren.Vrijblijvend offertes aanvragen

Het is erg vervelend als een schuifdeur stroef loopt. Is het rubber van uw schuifdeur losgeraakt? Of is het tijd dat u de wielen laat smeren? Het smeren van de wielen of het schoonmaken van de ontwateringsopening; voor het onderhoud van schuifpuien bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zijn namelijk een netwerk van meerdere professionals op het gebied van onderhoud aan puien. Vul vandaag nog ons offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend meerdere (maximaal 5) offertes. U beslist zelf welke vakman bij u langskomt om ervoor te zorgen dat uw schuifdeur niet langer stroef loopt.

Gratis offertes