Schuifpui wieltjes vervangen

Wieltjes van uw schuifpui vervangen

Op den duur wordt een schuifpui minder en wil de pui niet goed meer open en dicht. Doordat de wieltjes slijten gaat de deur stroef open en dicht. In dergelijke gevallen wordt het tijd dat u deze vervangt zodat de deuren weer vlekkeloos open en dicht gaan. Door de wielen te vervangen loopt de deur weer soepel. Let er wel op dat hier wel enige handigheid voor nodig is. Gezien het gewicht en het formaat van de gemiddelde pui is dit geen klus die u alleen af kan, het is verstandig om deze met minimaal twee personen uit te voeren. Heeft u hulp nodig van een professional? Vult u dan gerust (vrijblijvend) het contactformulier in. Wij brengen u spoedig op de hoogte van de mogelijkheden.

Oorzaak

Een schuifpui hoort soepel heen en weer te kunnen schuiven, is dit niet het geval, dan is het meestal het geval dat de wieltjes en geleiders versleten zijn. Deze dienen in dat geval te worden vervangen. Uiteindelijk slijten alle wieltjes omdat een pui veel gebruikt wordt. Bij het ene model is dit sneller het geval dan bij het andere model. De kleine defecten aan een schuifpui kunnen veelal zelf gerepareerd worden.

Stappen om de wieltjes te vervangen

In een aantal stappen heeft u uw wieltjes vervangen. Bestel van te voren wel de juiste wielen die bij uw schuifpui passen. Het is mogelijk om via ons nieuwe wieltjes te bestellen. Heeft u de wieltjes binnen, dan kunt u beginnen. Zoals aangegeven is het dus wel verstandig om vooraf hulp te vragen van minimaal één andere persoon. Onderstaand een stappenplan:

  • Til met minimaal twee personen de pui uit de rails en leg hem op een zachte ondergrond van kussens of een deken. U wilt echter niet dat het glas of het frame beschadigd. Lukt dit niet direct, verstel dan de wieltjes met de stelschroef. Die zit onderin aan de zijkant van het frame.
  • Met een kruiskop schroevendraaier vervangt u het wieltje die vast zit met een schroef. Deze schroef zit verstopt onder het wieltje. Let erop dat u niet de stelschroef los draait.
  • Draai het nieuwe wieltje op zijn plek met een schroef.
  • Met de stelschroef verstelt u het wieltje zodanig dat hij net onder het frame vandaan komt, anders wordt het lastig om de pui weer terug te zetten.
  • Heeft u de pui er uit gehaald, dan is dit een mooi moment om de rails schoon te maken. Zo vaak komt u namelijk niet in die gelegenheid.
  • Vervolgens kan de deur weer op zijn plek gezet worden. Begin met de bovenkant en dan met de onderkant. Een latje aan de bovenkant van de deur zorgt ervoor dat de schuifpui op zijn plek blijft en niet door inbrekers uit het frame gelift kan worden.
  • De schuifpui moet nu weer lichtelijk gelift worden zodat de wieltjes versteld kunnen worden zodat de pui weer goed aansluit op de opening. Eén persoon lift het raam een beetje zodat de ander met de stelschroef de wieltjes wat hoger kan draaien. De deur moet wel recht staan, dit kunt u controleren door de deur bijna dicht te doen. De spleet tussen de grond moet overal even groot zijn.
  • De laatste stap is de controle. Verminder de speling als de deur op slot staat door de slot-schroeven aan te draaien. U kunt de speling controleren door de deur op slot te zetten en hem vervolgens open proberen te trekken. Deze speling kunt u verminderen door de slot-schroeven aan te draaien.

Tips

Bij oude schuifpuien is het lastig om de bijbehorende wieltjes te vinden omdat de meeste fabrikanten in de loop der tijd gestopt zijn. Wij leveren nagenoeg alle soorten wielen van ieder gewenst merk. Afhankelijk van het model zijn de meeste wieltjes gemakkelijk te vervangen. Heeft u een nieuw model en zijn de wieltjes snel versleten, kijk dan eerst of u nog garantie hebt. Gaat u namelijk zelf aan de slag terwijl u nog recht hebt op garantie, dan vervalt de garantie en dat is uiteraard zonde. Bij recht op garantie is het verstandig om de leverancier in te schakelen. U weet dan dat de wieltjes op de juiste manier worden vervangen.

Tot slot

Wij hopen u van dienst te zijn geweest. Schuifpui Expres is niet verantwoordelijk voor eventuele schade indien u de wielen zelf gaat vervangen. Heeft u behoefte aan de hulp van een expert? Wij zijn u graag van dienst! Vul het contactformulier op deze pagina in en u ontvangt op korte termijn reactie van vakmannen bij u uit de buurt.Schuifpui Expres, specialist op het gebied van kunststof, houten en aluminium schuifdeuren!

Gratis offertes